You not shoot, we not shoot

Op 24 december is het exact honderd jaar geleden dat het legendarische kerstbestand zich voltrok. Op verschillende plaatsen langs het front kropen soldaten uit hun loopgraven om in niemandsland te verbroederen. Op 25 december werd er zelfs… gevoetbald. Daarover schreef ik het boek ‘You not shoot, we not shoot’ (Lannoo), een viertalige uitgave.

‘Plots kwam er een Tommy met een voetbal!’ De Duitse luitenant Johannes Niemann kan zijn verbazing amper verbergen. Niet veel eerder is er een rapporteur onstuimig in zijn dug-out gesprongen. ‘Luitenant,’ zegt de jongen opgewonden, ‘ze zijn aan het verbroederen in niemandsland!’ Niemann pakt zijn verrekijker en neemt het ongelooflijke waar: zijn medestrijders wisselen sigaretten, schnaps en chocolade uit met de vijand. Aan de overzijde aanschouwt men hetzelfde tafereel. ‘Voor een onwetende toeschouwer die alles vanop een afstand zou bekijken’, vertelt luitenant John Richards van de Welshe Fuseliers, ‘zou het lijken alsof we allemaal gewoon vrienden zijn, geen vijanden. Zeker als hij merkt dat een paar van de meer sportieve jongens beginnen te voetballen, en er een vriendenwedstrijd met de Saksen tot stand komt.’

Ondertussen werd het boek zelfs opgepikt door Le Monde:

Naamloos

Ook andere media – zoals RTBF, Le Soir, Krant van West-Vlaanderen, Metro, NCRV Radio 5 en Staantribune – merkten het boek op. In de Artsenkrant verscheen een artikel met deze mooie openingszin:

10868134_10204799630484146_324743653648071901_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s