Duinkerke (1): Ik weet het ook niet meer

Na vluchtelingenkampen in Libanon, Iraaks Koerdistan en Oeganda, bezocht ik er nu ook een in Grande-Synthe, nabij Duinkerke. En het hoeft allerminst onder te doen voor de vele vluchtelingenkampen ver weg. Maar wat ervan te denken?

Kort samengevat: Ik weet het ook niet meer.

In het beestenkamp van Duinkerke zitten ruim 2000 vluchtelingen die naar Engeland willen. Zijn dat per definitie oorlogsvluchtelingen? Neen. Zijn ze verplicht naar Engeland te reizen? Neen. Zijn ze verplicht in Duinkerke samen gezet? Neen. Hebben sommigen dit onheil over zichzelf afgeroepen? Ja. Zullen vluchtelingen verder vluchten als ze straks verplicht, dieper Frankrijk in, geëvacueerd worden? Waarschijnlijk.

Zijn er in zo’n kamp smokkelaars en wordt er over veel geld gesproken? Ja. Zijn er velen genaaid door gangsters die nu in snel tempo rijk worden? Ja. Weet iedereen even goed waar hij aan begint? Neen. Is het normaal dat Iraniërs in Duinkerke aan journalisten vragen of er vanuit België ook een boot naar de VS of Canada vaart? Neen.

Zijn er in Duinkerke mensen met slechte bedoelingen? Mogelijk.

Zijn alle vluchtelingen beesten? Neen. (Ik heb ’s nachts in de jungle rondgewandeld en ik ben aangevallen noch verkracht. Ik ben alleen maar vriendelijk aangeklampt en heb thee en sigaretten aangeboden gekregen.)

Kunnen we heel de wereld redden? Neen. Kunnen we mensen in het hart van Europa laten wonen als ratten? Neen.

Weet ik het nog? Neen.

Maar ik weet wel dat mensen die al zo lang in mensonwaardige omstandigheden leven en reizen en uiteindelijk in zo’n hel belanden, het ook niet meer weten. En mensen in nood die het niet goed meer weten of de verkeerde keuzes gemaakt hebben, mogen óók geholpen worden.

Ondertussen, zolang ik het niet meer weet, blijf ik op dezelfde nagel kloppen: die van de empathie. “Probeer u eens in te beelden dat…” Veel andere dingen gaan ons dezer dagen niet door deze gekke wereld helpen, en er zijn al mensen genoeg die het omgekeerde doen.

(Foto: copyright Patrick Hattori / Lees ook: Duinkerke (2): Waar de menselijke waardigheid verzuipt.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s